TILL STARTSIDAN

Producent med verksamhet i hela Norden.
INNEHÅLL

Tryckteknik


 

 Screentryck

maskin1

Automatiskt screentryck för upp till 6 färger med den mest moderna och högkvalititativa tekniken.

Trycktekniken är screentryck och digitalt tryck. Flaggor och tex banderoller där originalet oftast är i rena Pmsfärger, dvs utan raster, trycks  alltid med screentryck.  För att ett screentryck på tyg ska bli högkvalitativt, men också miljövänligt, måste det känneteckans av fullt genomtryck med vattenlösliga färger, med efterföljande färgfixering och tvätt. Det ger klara och rena färger. Slutresultatet blir en genomtryckt produkt med nästan färgmässigt identisk fram och baksida. Genomtrycket på vissa tätare dukar blir dock mindre,( läs under ";Material").  Väderbeständighet (UV ljus och vatten) har i genomsnitt värde 7 ( mycket bra) på den 8:a gradiga skalan enligt DIN 54071. Normen för ljusmätning följer DIN 54003.

 

maskin 2

Efter tryckning går duken vidare till färgfixering samt tvätt. Med vatten som lösningsmedel, icke toxiska fullt  biologiskt nedbrytbara pigment och rening av tvättvattnet, är processen modernt miljövänlig.

Kvalitestmässigt är det stor skillnad mot tex flaggor som trycks med pigmenttryck, där genomtrycket är dåligt, färgerna blir dova, färgen tenderar att krackelera,  beständigheten mot UV ljusets blekande effekt låg och produkten är dessutom inte tvättbar för att färgerna "blöder". Det är som trycket på en enklare T-shirt och tyvärr alltför vanligt förekommandet

Digitalt tryck

Vid fyrfärgsbilder i korta serier föredras det digitala trycket alltid, för större serier fyrfärgs raster så är screentrycket oftast betydligt billigare. Tryckteknik och materialval beror också på vilken kvalitetsnivå man som kund efterfrågar. En tunnare duk, tryckt med låg upplösning i bilden är alltid billigare, men är kanske inte alltid det som kunden egentligen efterfrågar. Därför måste man som beställare vara noga när man jämför olika leverantörers offerter och fundera igenom vilket kvalitet man efterfrågar.

 digital maskin

En av 6 digitala tryckmaskiner under produktion, först efter färgfixering och tvätt får färgerna sitt rätta "djup" och det svarta blir riktigt svart och inte bara gråsvart.

För att det digitala trycket ska vara av högsta kvalitet så måste färgpigment och material vara särskilt anpassade för det. Vidare ska trycket färgfixeras och tvättas på samma sätt som vid högkvalitativt  screentryck på tyg. Det ger hög detaljrikedom och djup fyllighet i färgerna. Annars riskerar man få ett tryck med dova/grådaskiga färger, att färgerna "blöder", genomtrycket dåligt och en duk med krackeleringar - veck och streck

 

blomma

farg

Blomknopp och färgfält i klar röd färgton tryckt digitalt på vårt bästa material, stickat 200 gram.

 

Kvalitetsmässiga skillnader mellan screen och digitalt

Det digitala trycket möjliggör en betydligt högre upplösning/ detaljrikedom i trycket. Det som också skiljer det digitala trycket från screen är att man inte kan få 100 % genomtryck, utan som mest 90 %.  Lite enkelt uttryckt så gäller att ju slätare, tätare och tyngre duk, desto mer fyllighet i färgåtergivning och högre upplösning i bilden,men å andra sidan mindre genomtryck. Nedan visas några exempel på slutresultatet med olika upplösning och tryckteknik.

 14 linjer

Stickat 115 gram, screen, 13 linjers raster. Denna kvalitetsnivå är endast acceptabel på tryck som ska ses på avstånd.

 

 25 linjer Stickad 130 gram, screen, 25 linjers raster. Ofta acceptabel nivå på tex vepor som betraktas nära, men begränsningar i bildens djup och detaljrikedom i återgivningen. 

 

 35 linjer Stickad 115 gram,digitalt 35 linjers raster. Tål att granska på nära håll utan att upplevas som "kornig". Återgivningen har ett stort djup och detaljer, skuggor,färgskiftningar återges med exakthet.
 80 linjer

Stickad 200 gram,digitalt, 70 linjers raster.Nästan fotografisk skärpa i trycket med perfekt färgåtergivning och exakt rätt fyllighet